Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Ερώτηση Σ.Κούλογλου : 

Ενώ άλλες θρησκευτικές αρχές στην Ευρώπη λαμβάνουν μέτρα προστασίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζει ότι η πίστη αποτελεί ασφαλές αντίδοτο στην επιδημία και ότι η Θεία Κοινωνία θεραπεύει. Στο ορθόδοξο τελετουργικό, οι πιστοί μεταλαμβάνουν τον καθαγιασμένο οίνο κατά την λειτουργία από ένα κοινό κουτάλι (1) . Στην ογκολογική πτέρυγα παιδιών μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, ιερέας που κλήθηκε να κοινωνήσει ένα παιδί κοινώνησε με την ίδια μέθοδο και τα υπόλοιπα παιδιά του θαλάμου χωρίς συναίνεση των γονέων (2) .

Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα αποφυγής συναθροίσεων ακόμη και σε ανοικτούς χώρους, όπως η παρουσία θεατών στα γήπεδα ή οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά κανένα για τις εκκλησίες. Αποφεύγει επίσης να ενημερώσει τους πολίτες για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε χώρους λατρείας και μέσω της χρήσης κοινού κουταλιού. Αντίθετα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι κοινώνησε ενώ στην υπό ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο Δημόσια Τηλεόραση παρουσιάζονται συνεχώς ιερείς που υποστηρίζουν παρόμοιες απόψεις.

Η πολιτική υγείας αποτελεί αρμοδιότητα κάθε κράτους-μέλους αλλά δεδομένου ότι οι Έλληνες έρχονται σε συνεχείς επαφή με τους πολίτες άλλων κρατών μελών ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών;

2. Θα συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει επιστημονικά το κοινό;