Στην Ολομέλεια οι ευρωβουλευτές ζήτησαν για το πακέτο αποκατάστασης 2 τρισ. ευρώ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού.

Το ΕΚ ζητά τη δημιουργία πακέτου ανάκαμψης 2 τρισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του Covid-19. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή, οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι τα κεφάλαια πρέπει να εκταμιευθούν κυρίως μέσω επιχορηγήσεων και προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρησιμοποιήσει παραπλανητικά στοιχεία.

Επίσης, ζητά  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υποβολή σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να εγγυηθεί τη συνέχεια της χρηματοδότησης της ΕΕ σε περίπτωση που ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός  δεν είναι έτοιμος την 1η Ιανουαρίου 2021. Η ιδέα πίσω από το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη είναι να δημιουργήσει ένα “δίχτυ” ασφαλείας για ανθρώπους και οργανισμούς, ώστε να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και να αποφευχθεί η διακοπή των προγραμμάτων της.

Τυχόν εφαρμογές ανίχνευσης που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα πρέπει να σέβονται την ιδιωτικότητα των ανθρώπων και οποιαδήποτε χρήση προσωπικής ημερομηνίας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ελάχιστα περιορισμένη, τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση την Πέμπτη.

Την Πέμπτη η ολομέλεια συζήτησε για την ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκων για τη θεραπεία του κορωνοϊού , τονίζοντας ότι κάθε θεραπεία θα πρέπει να γίνεται διαθέσιμη σε όλους.

Την προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, ζήτησε η ολομέλεια από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, πολλά μέλη υπογράμμισαν ότι τα επείγοντα μέτρα της χώρας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού δεν είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Την Παρασκευή, το ΕΚ ενέκρινε μέτρα για να διευκολύνει – τις απαιτήσεις – στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, των πλοίων και των σιδηροδρομικών εταιρειών, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της πανδημίας στον τομέα.

Οι νέοι κανόνες σήμανσης των ελαστικών που εγκρίθηκαν την Τετάρτη θα δώσουν στους καταναλωτές την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές του βάσει της απόδοσης καυσίμου, της πρόσφυσης σε υγρό οδόστρωμα και του επιπέδου θορύβου.

Την ίδια μέρα εγκρίθηκαν πρότυπα ασφαλείας για την επαναχρησιμοποίηση του νερού στη γεωργία. Οι κανόνες θα προστατεύσουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον και θα αποτρέψουν την έλλειψη νερού.

Τέλος, το ΕΚ ενέκρινε την εφαρμογή του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2018 από τα περισσότερα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές ανέβαλαν την έγκριση των λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς δεν έχουν λάβει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, δίνοντάς της χρόνο να αντιμετωπίσει φερόμενα προβλήματα που σχετίζονται με παρενόχληση.